Η ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ PIAGGIO ΓΙΑ ΤΗ VESPA PX150Ε 2011-ΣΗΜΕΡΑ

vespa18

Η τελευταία κλασική δίχρονη βέσπα σταμάτησε να παράγετε το έτος 2007. Μετά από ατελείωτες πιέσεις από τα απανταχού Vespa Clubs ανά τον πλανήτη και βλέποντας παράλληλα την LML Star 150 2T να πουλάει σαν ζεστό κουλούρι μέσα στο ίδιο της το σπίτι, την Ιταλία, αποφάσισε να ρίξει το μοντέλο ξανά στην παραγωγή. Με 2-3 επιφανειακές αλλαγές. Συγκεκριμένα μία νέα σέλα, ένα νέο κοντέρ και μία νέα γραβάτα ή οποία δεν είναι και τόσο νέα, γιατί νομίζω ότι είναι ίδια με αυτή της P200E. Επιπλέον δύο νέα πανέμορφα γκριπ και ένα νέο πανέμορφο πατάκι στο κεντρικό τούνελ του πατώματος. Αν κάνω κάπου λάθος, θα ήθελα να το αναφέρετε, κάτω στο σημείο που μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η Piaggio, για να κάνει το μηχανάκι  να πουλάει σε μεγάλες ποσότητες και να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, από το να το έχει ως μία cult επιλογή , για παράξενους γραφικούς τύπους σαν και εμάς τους βεσπάκηδες; Κατά τη γνώμη μου η Piaggio θα έπρεπε να έκανε τα εξής στη νέα Vespa PX150E:

Θα έπρεπε να είχε δαγκάνα με 4 έμβολα μπροστά για καλύτερη δύναμη και αίσθηση, tubeless φαρδύτερα ελαστικά διαστάσεων 100/90/10, γιατί με τα σημερινά δεδομένα είναι ανασφαλές να έχεις λάστιχα με σαμπρέλα και με διάσταση 3.50-10, προφανώς να κυκλοφορούσε μοντέλο και με 200 κυβικά, να μπορούσες να την αγοράσεις σε custom χρωματικούς συνδιασμούς όπως την LML και τέλος να είχε ένα κοντερ καινούριο όπως της SIP με στροφόμετρο και ένδειξη θερμοκρασίας κινητήρα.

Δεν είναι δυνατόν να έχουν στροφόμετρο τα αυτόματα μηχανάκια που ουσιαστικά είναι άχρηστο (στα αυτόματα) και να μην έχει στροφόμετρο μηχανάκι με ταχύτητες , όταν μάλιστα είχε η Cosa πριν 26 χρόνια στροφόμετρο!  Επιπλέον θα έπρεπε να είχε αμορτισέρ ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίου μπροστά και πίσω, διότι πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν φορτωμένοι με τις βέσπες τους και τα αμορτισέρ τους τερματίζουν. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για ενεργειακή ασφάλεια και αντί να τα κάνουμε εμείς, έπρεπε να είναι έτοιμα από την Piaggio.
Δεν αναφέρω πράγματα που είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς σοβαρή μετατροπή. π.χ. το να πω ότι έπρεπε να φοράει 130/70/10 λάστιχο πίσω, μία κουβέντα είναι. Όλοι ξέρουμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει πατέντα.  Όπως επίσης πατέντα είναι και το δισκόφρενο πίσω αφού ουσιαστικά χρειάζεται νέα κάρτερ ή νέα χυτεμένα κομμάτια αλουμινίου. Εξάλλου το πίσω ταμπούρο στη βέσπα, ήταν πάντα  αξιοπρεπέστατο. Νομίζω δεν είμαι υπερβολικός να ζητάω λαγούς με πετραχίλια…

Αλλά το να πας να αγοράσεις σαν Piaggio αναρτήσεις από την Sebac ή την Carbone, ρυθμιζόμενες, σε μία τεράστια ποσότητα, πόσο παραπάνω χρήματα θα κόστιζε το μηχανάκι στην Piaggio; 15 ευρώ το πολύ πιθανολογώ. Πόσο παραπάνω θα χρέωνε η Grimeca την Piaggio, για μία νέα δαγκάνα τετραέμβολη, αντί για την διέμβολη που φοράει; 25 ευρώ το πολύ πιθανολογώ. Μην ξεχνάμε ότι το 1998 που τοποθέτησαν δισκόφρενο ήταν όνειρο, αλλά από τότε περάσαν και 13 χρόνια! Άρα μία νέα δαγκάνα έπρεπε να μπει! Επιπλέον θα μπορούσαν να βγάζουν και μία έκδοση classic με μονόσελα, παρμπρίζ και σχάρες με λίγο ακριβότερη τιμή.

Τέλος ενώ υποθετικά θα μπορούσε να κάνει μία συνεργασία με τη π.χ. Pinasco ή Polini ή Malossi και να παράγει μηχανάκια σε εκδόσεις sport έτοιμα με καρμπιρατέρ, εξατμίσεις, θα ήταν αδύνατον να πάρει ομολογκασιόν (έγκριση τύπου) για τα μηχανάκια αυτά , καθότι δεν θα περνούσαν τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί θορύβου και καυσαερίων, άρα θα ήταν χαρακτηρισμένα  μόνο για αγωνιστική χρήση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν πινακίδα, με συνεπακόλουθο να πατώσουν εμπορικά. Εδώ με το ζόρι περνάει την προδιαγραφή euro 3 η PX150E και είναι φιμωμένη όσο δεν πάει άλλο, πως να περνούσε euro 3 ένα καραπειραγμένο μηχανάκι, όταν υποτίθεται ότι η PX200E δεν μπορεί να περάσει την euro 3; (Aν μας λένε αλήθεια για την P200…)  Οπότε εκ των πραγμάτων sport έκδοση δεν θα μπορούσε να παράγει… Το αναφέρω γιατί κάποιος, διάβασα σε φόρουμ, το ζήτησε και αυτό!
Τέλος αναφέρω, ότι εκμεταλλεύεται το όνομα της ιστορικής Vespa PX,  και κοστολογεί ένα αρχαίο μηχανάκι, σχεδιασμένο το 1977, πριν δηλαδή 37 χρόνια, και το πουλάει σε στρατοσφαιρική τιμή, όταν με αυτά τα χρήματα αγοράζεις κινητήρα τετράχρονο, μπροστά και πίσω δισκόφρενα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις,  σέλες “θρόνους” σε αντίστοιχα 150άρια αυτόματα σκούτερ!

3200 ευρώ? ΗΜΑΡΤΟΝ! Και μάλιστα να πρέπει να δώσεις άλλα 100 ευρώ για να αλλάξεις εξάτμιση και ζιγκλέρ στο καρμπιρατέρ για να την ξεφιμώσεις… δηλαδή 3300 ευρώ θα σου κοστίσει συνολικά.  3200 ευρώ και μόνο διαθέσιμη σε 4 χρώματα…

Έχει πάρει χαμπάρι την καψούρα μας  και την εκμεταλλεύεται. Η LML κοστίζει 1200 ευρώ λιγότερα. Πόσο χειρότερο μηχανάκι είναι η LML και κοστίζει 1200 ευρώ; Και μάλιστα έχει 20 χρώματα να επιλέξεις και δυνατότητα βαφής με διχρωμία! . Με 1200 ευρώ που γλιτώνεις αν αγοράσεις την LML, μπορείς να βελτιώσεις ,όλα αυτά που γράφω παραπάνω και να την κάνεις και Pinasco 177…

Αλλά όλοι θέλουμε το original, το real thing, το αληθινό…. Τέτοια μ@λάκες βεσπάδες είμαστε. Και εγώ PX θα έπαιρνα δεν θα έπαιρνα LML. Αλλά τα 1200 ευρώ παραπάνω δεν τα αξίζει με ΤΙΠΟΤΑ.

Κατά τη γνώμη μου αξίζει 400 – 500 ευρώ παραπάνω παραπάνω από την LML λόγω ποιότητας. Αλλά 1200 ευρώ από που και ως που; Τι διάολο έχει καλύτερο; Την πλεξούδα των καλωδίων και τα λάστιχα; Τη δερματίνη της σέλας; Το πιο όμορφο κοντέρ; Πιο όμορφο δεν πάει να πει και καλύτερο κοντέρ! Γι’ αυτό λέω: Κάνε 2-3 πράγματα κυρία Piaggio και πούλα 3200 ευρώ. Βάλε ένα κοντέρ τύπου Sip και δύο αναρτησούλες, να στα δώσω με την καρδιά μου. Τώρα δεν αξίζει είναι πανάκριβη… Γι’αυτό νομίζω δεν πουλάει και τόσο πολύ.

Σου λέει ο άλλος: “Να αγοράσω δίχρονο που κάνει θόρυβο, καπνίζει, μυρίζει και καίει πολύ και να δώσω 3200 ευρώ;”

Αν την κοστολογούσε π.χ. 2400 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ πάνω από την LML θα πούλαγε πολύ περισσότερο. Θα σε έβαζε σε δίλημμα του στιλ: “Ρε συ, μήπως να αγοράσω μία κλασική βέσπα που είναι αποδεδειγμένα σκυλί;” Όταν όμως φτάσεις στα 3200 ευρώ, ξέρετε πόσες επιλογές υπάρχουν για τους ανυποψίαστους? Και δεν είναι όλοι αρρωστάκια σαν και εμάς. Κακά τα ψέματα εμείς είμαστε η μειονότητα.

Αυτά λοιπόν από εμένα. Περιμένω να αφήσετε τα δικά σας σχόλια στην περιοχή των σχολίων ακριβώς από κάτω.

Posted on 27/09/2014 in Ενημέρωση

About the Author

Είμαι βαθιά μουσικόφιλος, και λατρεύω την τεχνολογία. Λατρεύω τα κλασικά οχήματα και ότι μοιάζει με κλασικό! Ι am a vintage lover from music to eternity! Ακολουθήστε με στο Google+: https://plus.google.com/+PavlosKyprizlis

Responses (2)

 1. panos p
  28/12/2015 at 19:06 · Reply

  συμφωνώ απόλυτα με ότι λες, μόνο που θα τονίσω, ότι τα lml μόνο σαν φίρμα υστερούν και τίποτα άλλο. Τα cafe racer οι Άγγλοι τα ξεκίνησαν όμως οι Ιάπωνες τα απογείωσαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις lml, η piaggio έφερε το στυλ όμως η lml συνεχίζει επάξια και παράγει πανέμορφες βέσπες με λογική τιμή καταπληκτικά χρώματα και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, έχει καταφέρει να παράγει σκούτερ πανέμορφα κλασικά και απόλυτα αποδεκτά από όλο τον κόσμο-κυριολεκτικά-των βεσπάκηδων. Μάλιστα σε πολλά σημεία υπερτερούν και των piaggio, όπως στους τετράχρονους κινητήρες, αλλά και στην τοποθέτηση των κινητήρων λιγότερο δεξιά ώστε να γέρνει λιγότερο.
  Τέλος, δεν κάνω ούτε έχω λόγο να κάνω διαφήμιση στην lml, είμαι απλά ένας ρομαντικός που πάντα ήθελε να αποκτήσει μία βέσπα και την τελευταία περίοδο πρόκειτε να αγοράσω και το έψαξα όσο δεν φντάζεται κανείς. Οι lml είναι εξαιρετικές βέσπες που με λίγο προσοχή και βελτιώσεις μπορείς να τις έχει μιά ζωή, αν δεν ξεκαβαλήσει η piaggio το καλάμι στραφείτε όλοι προς τα εκεί

  • Pavlos Kyprizlis
   07/01/2016 at 11:27 · Reply

   Καλή χρονιά σε όλους. Πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο ειδικά για τον τετράχρονα κινητήρα.

Αφήστε σχόλιο

Back to Top